Vuokon tarina: Ennen ja jälkeen tekoniveloperaation

Olen Vuokko, aktiivinen yrittäjäperheenjäsen. Jäin kuusi vuotta sitten eläkkeelle terveydenhoitoalan työstä. Olen myös kolmen pienen pojan mummo, joka tarvittaessa auttelee.
Luonto, liikkuminen ja matkustaminen ovat minulle mieluisaa. Neljä vuotta sitten sairastuin vakavasti, mutta sain jatkoajan elämääni.
 
Miksi valitsit pt-valmennuksen?
Vuoden 2021 alussa eteeni tuli jälleen iso haaste. Minulle oli tulossa vasemman polven tekonivelleikkaus. Ajattelin yksin salilla treenatessa, että nyt taidan tarvita tukea ja asiantuntemusta tämän remontin läpiviemiseen. Solmin PT-sopimuksen. Tunsin saaneeni avun ja tuen harjoitellessa tulevan leikkauksen takia lihasvoimaa kehooni ja raajoihin. Lihasvoimat alkoivat lisääntyä. Sain hyvää ohjausta liikkeisiin. 
 
Millaiseksi olet kokenut valmennuksen?
Polvileikkaus toteutui alkuvuonna 2022 ja leikkauksen jälkeen liikkeelle päästyäni palasin pikkuhiljaa salille. En pystynyt ajamaan pyörällä ja olin kipeä. Juulian ohjauksessa sain henkilökohtaisia neuvoja ja rohkaisua tilanteeseen. Harjoittelu salilla alkoi. Henkinen tuki oli todella tärkeää, kuntosalin lisäksi sain ohjeet vesiliikunnan harrastamiseen sekä opastuksen uima-altaalla. Toipuminen alkoi hitaasti. PT-ohjaus sai kohdallani liikunnan toistumaan tasaisesti. Lihastasapaino ja voimat alkoivat palata.
 
Koetko hyötyneesi valmennuksesta? Miten olet hyötynyt?
Kesän alussa pystyin jo pyöräilemään ja kesän lopussa kävelin jo ystävien kanssa tunturissa. Elokuussa kivut jalan sisällä hellittivät ja yöunet paranivat. Syksyllä sain vielä uusia treeniohjelmia ja PT-valmennusta. Niiden avulla olen taas aloittanut omaehtoiset salikäynnit, jotka liitän arkiviikkoihin. Kävelymatkat ovat pidentyneet. Onnistuin PT-fysioterapeutin kanssa tekemään oikeita asioita tällä keholla ja voimilla mitä minulla on. Ohjaus oli mielestäni asiantuntevaa ja laadukasta. Monissa liikkeissä tarvitsin ohjausta ja opin tuntemaan kehoani paremmin.
 
Mikä sinua motivoi treenaamaan?
Täytän ensi vuonna 70 vuotta ja toivon vielä pystyväni liikkumaan monia aktiivisia vuosia. Mielestäni omasta hyvinvoinnista vastuun ottaminen on hyvä päätös. On mukava tulla salille ja nähdä muita 60+ ikäihmisiä, joille liikunta tuo iloa. Jospa ryhmäliikunta vielä onnistuisi minulta ensi vuonna. Kiitos Juulia!
 
Fysioterapeutti/valmentaja Juulian kommentti:
“Vuokon kanssa harjoiteltiin aktiivisesti ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen, mikä edesauttoi hänen jaksamistaan sekä kuntoutumista. Leikkaus ja etenkin siitä toipuminen on aina pitkä prosessi ja Vuokko sitoutui tähän upeasti. Vuokko ei jäänyt paikoilleen odottamaan jalan voimistumista, vaan päätti pitää itsestään huolta. Kuntosaliharjoittelun lisäksi kävimme yhdessä myös uimahallilla tsekkaamassa hyödyllisiä vesiliikuntaharjoitteita, sillä vedessä harjoittelu on nivelrikon ja tekonivelen kanssa liikkuvalle erinomainen liikuntamuoto. Liikkuvia vuosia on varmasti vielä monia, hyvä Vuokko!”
Author picture