FASCIAMETHOD – fysioterapeuttien kehittämä lempeä kehonhuoltokonsepti

 FasciaMethod-konseptissa yhdistyvät lempeä liikkuvuusharjoittelu, dynaaminen täsmävenyttely kireille lihaksille, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. Tarkoitus on lisätä nesteytystä faskiakalvojen välissä, jotta liikkuvuus paranisi. Kun liikkuvuus heikkenee, kyse on usein nimenomaan ”voiteluaineen” vähyydestä faskioiden välissä, sen aiheuttamasta jähmeydestä ja sen myötä koko myofaskian “jäykkyydestä”. Hyvinvoinnin edellytys on rento, hyvin nesteytynyt keho, jossa liikkuvuus on hyvä ja sen myötä myös liikehallinta on optimaalinen.

Mutta millaista se FasciaMethod oikeasti on?

Useimmat meistä tiedämme, minkälaista harjoittelua jooga tai pilates suunnilleen ovat. FasciaMethod on lempeää, dynaamista liikkuvuusharjoittelua, joka sisältää paljon tuttuja liikkeitä molemmista edellä mainituista kehonhuoltomenetelmistä. Joogassa liikkeet soljuvat asennosta toiseen jatkuvina, mutta FasciaMethod-tunnilla liikkeet on paloiteltu ja niiden välissä on aikaa siirtyä seuraavaan asentoon ja tärkeää onkin löytää oikea aloitusasento. Liikkeitä toistetaan rauhallisesti, dynaamisesti 4-8 kertaa, eli myös aloittelija pääsee helposti mukaan harjoitteluun. Pilateksesta FasciaMethod on poiminut mukaansa syvien tukilihasten ja liikehallinnan harjoitteita, joita ohjelmassa on mukana muutamia jokaisella harjoituskerralla. Kaikissa kolmessa kehonhuoltomenetelmässä hengitys on tärkeä osa harjoittelua, mutta ei ole vaarallista, jos se ei heti suju. FasciaMethod-tunnilla liikkeitä tehdään eri asennoissa, alkaen seisoma-asennosta ja siirtyen toispolviseisonnasta kontalleen, istumaan ja lopulta lattiatasolle. Jos jokin liike tuntuu vaikealta, sitä kannattaa kuitenkin kokeilla.

Kenelle FasciaMethod sopii?

Harjoittelu sopii kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään. Samalla tunnilla voi siis käydä kuka vain kankeaksi itsensä tunteva tai lisää liikkuvuutta kaipaava, palautumisen tehostumista toivova, tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivä tai kovaa urheileva. Siis aivan kaikki ovat tervetulleita mukaan. Mikäli kipu estää jonkin liikkeen, se ei haittaa, koska suurin osa liikkeistä varmasti onnistuu, ja vain kokeilemalla voit onnistua. FasciaMethod-ohjaaja on aina fysioterapeutti, joten liikkeiden on tarkoitus toimia myös vaivoja ennaltaehkäisevinä, ja kuntouttavina jo olemassa oleville vaivoille.

FasciaMethod-tunti päättyy pallohierontaan ja rentoutukseen

FasciaMethod-tunnilla käydään läpi 1-3 tyypillisimmin kireää aluetta kehosta faskiapallon avulla. Tälläkin pyritään lisäämään voiteluaineen määrää faskiassa ja parantamaan kalvokerrosten välistä liikettä. Käsittely pallolla on turvallista tarkoin valittujen alueiden ja sopivan voimakkuuden sekä annostelun vuoksi.

FasciaMethod-tunnin päätteeksi on 5-10 minuutin rentoutumishetki, jolloin voi keskittyä omaan hengitykseen, läsnäoloon ja kehontuntemuksiin ohjaajan ohjeiden mukaisesti. Joskus rentoutuminen on aktiivista jännitys-rentoutumista tai tarinan kautta kulkevaa mielikuvamatkailua.

FasciaMethod Liikuntakeskus Olossa

Syksyn aikataulussa 29.8. eteenpäin FasciaMethod-tunteja on
kaksi kertaa viikossa, maanantaisin klo 11.45 ja keskiviikkoisin 15.45.

Ohjaajana toimii fysioterapeutti Tanja.
Lämpimästi tervetuloa kokeilemaan ja nauttimaan!