Burleskitanssija Reetan tarina: Tylsästä kuntosalista tuloksiin

Reetta 37v, päivisin leffateatterityöntekijä, öisin burleskitaiteilija Morticia Le Fay 

Miksi valitsit liikuntapaikaksi Liikuntakeskus Olon?  

Olen aiemmin ollut asiakkaana Beauty Centerillä, ja jo silloin tykkäsin keskuksen ilmapiiristä ja tiloista. Isosti vaikutti myös sijainti (kätevästi työpaikan vieressä ja vapaapäivinäkin kävelymatkan päässä) sekä se, että voin käyttää myös Rytmi-salia omaan treeniin ryhmäliikunta-aikojen ulkopuolella. Teen puoliammattimaisesti burleskia, joten halusin salin, jossa voin tehdä ja treenata koreografioita turvallisesti ja rauhassa, ilman erillistä varausta. Yritän ajoittaa burleskitreenini salin hiljaisiin aikoihin, mutta jos saliin sattuu tulemaan joku toinen asiakas tai henkilökunnan jäsen, se ei pilaa treeniäni. Sekasalilla en uskaltaisi treenata burleskia samalla tavalla – en välttämättä ollenkaan. 

Fysioterapeutti-valmentajan ohjeilla alkuun 

Aika pian Ololle liittymisen jälkeen päätin myös panostaa henkilökohtaiseen valmentajaan. Oikea polveni meni teininä tanssitunnilla sijoiltaan, eikä se oikeastaan koskaan parantunut kunnolla, vaan on kipeytynyt ja turvonnut välillä ilman syytäkin. Olen töissä paljon jalkojen päällä, joten selälle ja polville tulee paljon rasitusta. Halusin ja tarvitsin valmentajan, jolla on myös fysioterapeutin tausta. Tanja teki minulle liittymisohjelman, ja jo silloin tuntui, että henkilökemiamme kohtaavat hyvin, joten valinta oli helppo.  

Tanssia jäätävän korkeilla koroilla! 

Tanjan kanssa yhteiset treenit aloitettiin polvien ja nilkkojen kuntoutuksella sekä perusvoiman ja liikkuvuuden lisäämisellä. Ennen kolmatta ohjelmaa laitoin hänelle kuvan jäätävän korkeista kengistä, joilla pitäisi pystyä tanssimaan burleskiryhmän esityksessä ja pyysin treeniä, joka tukisi tätä. Tanja otti haasteen vastaan, ja treeni menikin perille, sillä pystyin lavalla tekemään kyseisillä kengillä mm. kauniin ja hallitun yhden jalan kyykyn, ja useampi yleisössä ollut kysyi esityksen jälkeen, miten pystyimme tanssimaan niin hervottomilla kengillä.  

Kuntosalitreenistä on muutenkin ehkä hieman yllättäen tullut tärkeä tukitreeni burleskille. Esimerkiksi isojen viuhkojen käyttö on raskasta harteille, käsivarsille ja ranteille, lattia- ja tuolitekniikat vaativat voimaa ylä- ja keskivartaloon, ja korkokenkien kanssa konkoillessa lantion hallinta on todella tärkeää. On ollut hauska huomata, että esimerkiksi viuhkatreeni ei enää väsytä harteita tai kyynärvarsia läheskään yhtä nopeasti kuin ennen. Samoin kontrolli ja luottamus omaan alakroppaan on lisääntynyt, ja ne hervottomat korkokengätkin tuntuvat tukevilta ja turvallisilta jaloissa.  

Monipuoliset treenit 

Henkilökohtainen valmentaja on ollut yksi parhaita rahallisia panostuksia, mitä olen tehnyt. Olen tyyppi, joka kyllästyy nopeasti ja olen pitänyt salitreeniä tylsistyttävänä. Olen aloittanut salitreenin monta kertaa, koska se on hyväksi keholle, ja kyllästynyt ja lopettanut lähes yhtä monesti. Se, että ohjelma vaihtuu noin parin kuukauden välein, eikä minun tarvitse itse keksiä, mitä tekisin salilla, on pitänyt treenin mielekkäänä ja mielenkiintoisena. Kaikissa ohjelmissa on ollut jotain sellaisia liikkeitä, joita en ole koskaan aikaisemmin tehnyt, joten olen päässyt haastamaan itseäni ihan uusilla tavoilla (ja rikkomaan ennätyksiä).  

Polvien kivut hallintaan ja leuanvetoja oheen 

Polvien kipuilu ja turpoaminen on loppunut lähes kokonaan ja pystyn nykyään esimerkiksi kyykkäämään ilman polvitukea ja pääsen huomattavasti syvemmälle kuin aloittaessani. Lisäksi on mukavaa, kun joku “katsoo perään”: tarkkailee ja korjaa tekniikkaa, laskee toistoja, kannustaa lisäämään painoja ja potkii eteenpäin, mutta myös rauhoittaa ja hillitsee menoa, kun siihen on tarvetta.  Meillä on yhteisissä treeneissä hauskaa (tai ainakin minulla on), ja usein olo on treenin jälkeen virkistynyt ja energinen, vaikka salille tullessa tuntuisi väsyneeltä ja voimattomalta. Nyt meillä on projektina leuanveto. Aina välillä mietin, että mitä tulikaan taas tilattua. Toisaalta oma kehittyminen näkyy päiväkirjassa ja tuntuu kehossa, joten tiedän, että tuskailu ei mene hukkaan. Ja onhan se kiva saada valmentajalta kehuja edistymisestä. Ilman valmentajaa olisin varmaan kyllästynyt punttisaliin jo taas ajat sitten – ja parin vuoden päästä joutuisin aloittamaan taas alusta.  

Ololla viihdyt varmasti! 

Ololle on aina mukava tulla. Täällä on iloinen, lempeä ja turvallinen yhdessä tekemisen meininki. Erilaisia treenausvaihtoehtoja on todella paljon, ja tilat ovat mukavat ja hyvässä kunnossa. 6/5, suosittelen lämpimästi. 

Valmentaja Tanjan kommentti: Kyllä valmentajallakin on hauskaa näissä treeneissä. 😀 Mahtavaa on ollut nähdä, miten oikeanlaisilla harjoituksilla on saatu lisää liikkuvuutta polveen ja voimaa sitä ympäröiviin lihaksiin, ja miten tämä kaikki mahdollistaa entistä suuremman liikepankin käyttämisen. Yhtäkkiä kuntosalilla onkin paaaaljon asioita mitä voi tehdä, ja uskoisin tämän vaikuttaneen positiivisesti itseluottamukseenkin. Kuntosali kiinnostaa varmasti paljon enemmän, kun tietää pystyvänsä tekemän siellä monipuolista treeniä ilman pelkoa, että polvi turpoaa välittömästi. Erityisen iloinen olen siitä, että treenin vaikutuksen huomaa Reetan omassa harrastuksessa, burleskissa, mikä vaatii kehonhallintaa, kestävyyttä ja voimaa, ja niillä korkeilla koroilla tasapainossa pysymistä. 

Author picture