Maijan tarina: Tekonivelille voitelua

Maija 75 vuotta

Haluan antaa tarinassani vinkkejä, miten tekoniveliä voidellaan.

 Liityin 16 vuotta sitten Olon uskollisiin ja tyytyväisiin asiakkaisiin. Eläkkeellä olen ollut jo 15 vuotta. 50-vuotiaana minulla todettiin nivelrikko polvissa, joita hoidettiin tähystysoperaatioilla. Pärjäsin niiden avulla pitkälle ja neljä vuotta sitten kuljin vielä ahkerasti Lapissa vaeltamassa ja lihaskuntoni oli hyvä.

Liikuntakyky heikkeni

Polvien kivut pahenivat syksyllä 2020. Kävely vaikeutui ja osallistumiseni ryhmäliikuntaan väheni. Tammikuussa 2021 sain Saaran treenaajakseni. Se oli pelastukseni. Olin monta kertaa masennuksen partaalla ja itku kurkussa kivun kanssa. En pystynyt edes hiihtämään, mikä on yksi lempiharrastukseni. Saaran tuki ja ymmärtävä suhtautuminen auttoi yrittämään.

Tekonivel leikkaus ja toinenkin

Vasen polvi leikattiin syksyllä 2021. Tavanomaisen liukuproteesin lisäksi jouduttiin osa polvilumpiosta poistamaan. Treenit jatkuivat ja kevättalvella uskaltauduin jo ladulle. Yksi treenitunti oltiin uimahallissa harjoittelemassa. Saara teki minulle erillisen allasohjelman.
Aktiivisesta treenistä huolimatta, oikea polvi huononi koko ajan. Se leikattiin syksyllä 2022.

Leikkausten jälkeen

Toipuminen sujui nopeammin, kun leikkaus oli vain proteesin laitto ja edeltävä treenaus jarrutti lihaskatoa. Yli kaksi vuotta rajoittunut liikkuminen verotti lihaksiani. Se todettiin kehonkoostumusmittauksessa. Heikkous tuntuu eniten jaloissa ja tasapainossa. Arjessa saavutus oli jo sekin, kun pääsin vessan pöntöltä jalkavoimien avulla ylös. Nyt treenit jatkuvat ja voimat alkavat palautua. Jokainen treenitapahtuma on erilainen ja kaikki lihakset ja nivelet tulevat huomioiduiksi. Myös mieli piristyy. Olen jo uskaltautunut suksillekin, kun Auranmajan munkit kutsuvat.

 
Valmentajan tuki on korvaamaton

En olisi ilman henkilökohtaista tukea ja ohjausta saanut itseäni liikkeelle. Motivaatio lisääntyy, kun huomaan edistystä voiman kasvaessa ja tasapainon parantuessa. Paras Saaran antama ohje alakulon ja luovuttamisen hetkillä on ollut: ”Vaikka et mitään muuta jaksaisi, niin käy ulkona joka päivä.” Sitä olen noudattanut ja se on vienyt eteenpäin.

Valmentavaa ohjausta suosittelen lämpimästi jokaiselle ennen ja jälkeen leikkauksen, varsinkin meille senioreille!

 
Valmentajan kommentit:
 
Maija on tehnyt kovasti töitä polvien kuntoutumisen eteen, ennen leikkauksia ja niiden jälkeen. Matka ei varmasti ole ollut helppo, sillä polvikivut vaivasivat kehoa ja mieltä useamman vuoden. Matkan varrella on ollut muillakin elämän osa-alueilla muutoksia ja se väistämättä vaikuttaa voimavaroihin. Haastavimmillakin hetkillä Maija on saapunut treeneihin ja on ollut ihana huomata, että mieliala on kohentunut jokaisen treenin aikana. Se voittajafiilis, joka hänestä huokui haastavimpina hetkinä treenien jälkeen, on kyllä jäänyt mieleen. Polvikivut ovat hellittäneet lähes täysin, päivittäiset kävelylenkit onnistuvat hyvin, yleiskunto on noussut, lihasvoimat ovat vahvistuneet, mieliala kohonnut ja hiihtoharrastuksen pariinkin Maija uskaltautui. Aikamoisia saavutuksia kahden tekonivelleikkauksen jälkeen. Eihän se ilman treeniä ole tullut vaan juurikin sen ansiosta. Mahtavaa Maija, olen niin ylpeä sinusta ja onnellinen puolestasi! Kiitos, kun olen saanut olla tukena matkallasi. Suurimman työn olet kuitenkin tehnyt sinä itse.
Author picture