Tärkeimmät ohjeet kuntosalilla treenaamiseen ja liikkumiseen

Tämä on must read.
 
1. Kevyt aloitus on parempi kuin et aloita lainkaan. Älä odota täydellistä ajankohtaa, ohjelmaa tai mitään muutakaan aloittaaksesi liikkumisen, sellaisia ei ole. Jos haluat pitää itsesi kunnossa ja terveenä, paras hetki on aloittaa heti. Lisää viikkoosi vaikkapa venyttelyhetki ja etene siitä.
 
2. Lopeta vaa’an tuijottaminen. Lihaskuntotreenillä kehon koostumuksesi muuttuu, saat lisää lihasta ja rasva palaa. Ylimääräisen painon pudottamisen, rasvamassan vähentymisen ja kunnon kohentumisen tunnet ja näet kropassa varmasti, mutta vaa’an numero ei välttämättä muutu – lihas painaa enemmän kuin rasva. Ylenpalttinen vaakalukeman tuijottelu voi osaltaan myös lisätä ahdistusta, stressiä ja heikentää liikkumisen ilon tuntemista. Liiku kehoasi ja oloasi varten, älä numeroa.
 

3. Sinulla ei koskaan tule olemaan “enemmän aikaa”. Useat odottavat sellaista aikaa, jolloin mielestään ehtivät treenata paremmin ja muiden arjen askareiden ja kiireiden tullessa kuvioihin liikkuminen unohtuu. Paras aika treenaamiselle tai sen aloittamiselle on itse asiassa juurikin silloin, kun kalenterista löytyy myös muutakin tekemistä. Tällöin opit aikatauluttamaan ja priorisoimaan asioita, mikä tarkoittaa myös treenaamisen jatkumista, kun muitakin kiireitä on. Totta kai itselle tulee olla armollinen – jaksaminen ja lepo tulee aina huomioida, mutta treenin aikatauluttaminen kiireiseen viikkoon voikin olla itselle juuri se parhain ja kehoa että päätä tuulettavin päätös.4. Ei “nollapäiviä”. Nollapäivä on sellainen päivä, kun et liiku lainkaan. Tällaisia päiviä ei tulisi olla. Tämä ei tarkoita etteikö palautumisaikaa ja lepopäiviä tulisi olla, tämä tarkoittaa, että myös lepopäivänä tulisi kertyä askelia ja saada kevyttä liikettä keholle.

 
5. Harjoita kestävyyskuntoa terveytesi vuoksi. Souda soutulaitteella keuhkojesi vuoksi, veivaa crosstrainerilla sydämesi vahvistamiseksi, juokse mielenterveytesi ja hyvän olon vuoksi – älä tee näitä asioita vain pudottaaksesi painoa, tee niitä yleiskunnon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen.
 
Mikäli tarvitset apua liikunnan aloittamiseen tai hyvinvointisi parantamiseen, ota yhteyttä juulia.aksila@olo.fi.
 
Terkuin,

valmentaja & fyssari Juulia

Author picture