Miksi ja miten lisätä liikkuvuutta

Mitä liikkuvuus on?
Liikkuvuus on kehon kykyä liikkua aktiivisesti (liikut itse) että passiivisesti (jokin ulkoinen voima esim. kaveri tai paino liikuttaa sinua) nivelen eri liikelaajuuksilla. Riittävä liikkuvuus mahdollistaa mm. monipuoliset liikemallit, suoritustekniikat sekä ehkäisee loukkaantumisia. Useimmiten nivel liikkuu passiivisesti pidemmälle kuin aktiivisesti ja yksi liikkuvuusharjoittelun tavoitteista onkin lisätä aktiivista itse tuotettua liikettä ja voimaa tälle kyseiselle liikelaajuudelle – tarkoittaen, että tekeminen on aktiivista voimaharjoittelua ja että liikkuvuus on hyvin harjoiteltava ominaisuus.
 
Miksi liikkuvuutta kannattaa harjoittaa?
1. Parempi toimintakyky ja monipuolisemmat mahdollisuudet tuottaa liikettä. Liikkuvuusharjoittelun avulla kehität kehosi kykyä liikkua ja saat käyttöösi enemmän liikkeitä. Jossain kohtaa kuitenkin myös kehon rakenne (esim. luusto, nivelkapselit, sidekudos yms) rajoittaa liikelaajuuksia, mutta mikäli passiivista liikelaajuutta löytyy, myös aktiivista liikettä on mahdollista saada lisää. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota liialliseen notkeuteen tai yliliikkuvuuteen, tällöinkin aktiivinen tekeminen eli lihasvoima ja liikkeen hallinta ovat tärkeässä roolissa ja keino pitää keho toimivana ja kivuttomana.
 
2. Helpommin toteutettavat suoritustekniikat. Monet kipuilevat esimerkiksi kyykkyyn pääsemisen kanssa tai vaikkapa jäykän selän tai rintarangan kanssa. Oikeilla harjoitteilla on mahdollista saada aikaan muutoksia kehon toiminnassa.
 
3. Monipuolisemmat treenit. Liikkuvuusharjoittelu tuo lisäpotkua esimerkiksi alkulämmittelyyn, itse treeniin ja loppujäähdyttelyyn. Alkulämpässä tehdyt dynaamiset liikkuvuusharjoitteet todennäköisesti parantavat voimantuottoa ja tasapainoa verrattuna esimerkiksi pitkäkestoiseen passiiviseen venyttelyyn. Lisäksi matalatehoinen liikkuvuusharjoitus voi toimia esimerkiksi palauttavana harjoituksena.
 
Muun muassa näiden syiden vuoksi liikkuvuusharjoittelu kannattaa pitää mukana omassa treeniohjelmassa ja liikkumisessa. Liikkuvuus, kuten muutkin fyysiset ominaisuudet, kehittyy säännöllisellä tekemisellä.
 
Jos liikkuvuusharjoitteet ovat sinulle kysymysmerkki, ei hätää – Olon ryhmäliikuntakalenterissa on tarjolla rauhallinen liikkuvuustunti nimeltä MobilityWorkout. Tunnilla tehdään monipuolisia, aktiivisia liikkeitä, joista voit räätälöidä sinun kehollesi sopivat harjoitteet. Liikkuvuutesi lisääntyy takuuvarmasti.
Tunti pidetään joka keskiviikko klo 19.15, 45 minuutin pituisena sekä sunnuntaisin 30 minuutin pituisena.
 
Jos kuitenkin kaipaat enemmän yksilöllistä apua tai vinkkiä treeniin, ota rohkeasti yhteyttä. Yksilöllisten tapaamisten ja valmennuksen kautta saat juuri sinulle kohdennettua ohjausta ja saavutat tavoitteesi.
 
Liikkuvuusterveisin,
valmentaja & fysioterapeutti Juulia
Author picture