Syömisen vaikeus
Oletko kuullut seuraavat toteamukset:
- Jos haluaa laihtua, pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa.
- Syömällä laihtuu.
Molemmat ovat totta, mutta välillä harhaudumme väärään toteutustapaan erityisesti tuon ensimmäisen lauseen kohdalla. Kyllä, jos haluat painon putoavan, sinun energiansaantisi on oltava miinuksella, mutta se ei tarkoita, että olisit KOKO AJAN kalorivajeessa. Harmittavan usein ollaan valmiita tarttumaan valmiiseen ruokavalioon, joka esimerkiksi 3 kuukauden aikana auttaa pudottamaan painoa tietyn määrän, ja sitten kun kilot tulevat hiipien takaisin syytetään vain omaa huonoa kuria, kun ei pystytty pitäytymään ruokavaliossa.
Totuus on, ettei kukaan pysty ikuisesti elämään kalorivajeella, ja ne jotka yrittävät tuntevat sen nahoissaan väsymyksenä, aivosumuna, suorituskyvyn laskuna, stressin tunteiden voimistumisena, mielialan laskuna, painon hilautumisena ylöspäin jne. Pelkkään kehon perusaineenvaihduntaan tarvitaan naisilla noin 1400 kcal, mutta melkeinpä kaikissa vastaanottamistani ruokapäiväkirjoista löytyy päiviä, jolloin päivän saatu energiamäärä on 1200 kcal tai alle, mikä ei siis riitä edes kehon toimintojen optimaaliseen ylläpitoon. Perusaineenvaihdunta tarkoittaa siis kaikkia niitä kemiallisia prosesseja, jotka tapahtuvat jatkuvasti kehossasi, kuten veren kiertäminen ja hengitys, kehon uudelleen rakentaminen ja korjaaminen, hormonitasojen säätely ja ravintoaineiden erotteleminen ruoasta. Kehon rakennusprosessit vaativat energiaa, joka saadaan syödystä ruoasta.
Väsyttää -ei jaksa
Liihan vähäisen ravinnon saannin jälkeen mietitään, miksi ei jaksa. Ei jaksa, koska keholle ei anneta edes sen perustason toimintaan riittävää energiaa. Ja kun kannustan syömään lisää niin hätäännytään, kun ”syödään jo liikaa”. Eli valloillaan on paljon vääriä ajatusmalleja ja uskomuksia, joita on syntynyt vuosikymmenien aikana erilaisten laihdutuskampanjojen muodossa. Kun arkipäivät kitkutellaan minimalistisella ruokavaliolla, viikonloppuna syödään samat kalorit takaisin, koska on vain niin nälkä ja kurjaa oloa pitää jotenkin helpottaa. Ja kun on viikon näännyttänyt itseään niin sitten on myös se asenne, että ollaan ANSAITTU herkutella! Metsään menee.
Syödä tosiaan saa
Terveen (NORMAALIN) ruokavalion pohjana ja painonhallinnan ensimmäisenä ja tärkeimpänä peruspilarina on säännöllinen ateriarytmi. Se tarkoittaa sitä, että sinä syöt säännöllisesti päivän aikana 4-6 ateriaa. Tällöin verensokerisi pysyy tasaisena estäen naposteluhimoa ja keho saa polttoainetta toimintaansa, muun muassa rasvan polttamiseen energiaksi. Keho toimii paremmin, kun se tietää saavansa ravintoa säännöllisesti. Säännöllinen syöminen mahdollistaa paremmat valinnat, kun ei tarvitse nälkäisenä mennä ruokakauppaan. Säännöllinen syöminen aiheuttaa myös sen, että saat todennäköisesti kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita (vitamiinit, kivennäisaineet yms.) suositusten mukaisesti toisin kuin silloin kun jätät aterioita syömättä. Yllättäen huomaatkin jaksavasi paremmin arjessa ja jaksat ehkä lisätä liikkumisen määrääsi. Mielialasi kohoaa ja suhtaudut positiivisemmin elämään. Huomaat, että suolistosikin toimii paremmin, kun se saa oikeanlaista ravintoa.
Syömällä ja liikkumalla muokkaat kehonkoostumustasi
Elämän ei tarvitse olla nälissään kärvistelyä ja heikotusta, vaan kun syöt niin jaksat, ja jaksat myös liikkua uudella innolla, jolloin huomaat kiinteytyväsi, kun kehonkoostumuksesi muuttuu. Lisääntynyt liikkuminen keikuttaa usein vaakaa niin, että välillä käväiset miinuskaloreilla, jolloin kulutat enemmän kuin vastaanotat energiaa. Ruokailutottumusten kannattaa olla sellaiset, joilla jaksat puskea eteenpäin kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen, jolloin pienet sattumat ja herkkuhetket eivät kallista vaakaa ikävämpään suuntaan. Terveellisen painon saavuttaminen ja ylläpito on jatkuvaa tasapainottelua saadun ja kulutetun energian suhteen. Eli kannustan rentoon, säännölliseen syömiseen ilman kalorien vahtaamista!
Terveisin Tanja, tuleva ravintovalmentaja
Kaipaatko apua ruokavalion/ syömisen kanssa? Tutustu tästä ravintovalmennukseen. Ravintovalmentajamme auttaa sinua syömään järkevästi ja riittävästi, jotta energiaa riittää arjen toimintoihin sekä liikuntaan.
*Kuvassa käytetty tekoälygeneraattoria.