Miksi kannattaa ottaa valmentaja

Autan sinua miettimisprosessissa. Tämä on yleensä se vaihe, jolloin tilaisuuteen ei vielä tartuta, vaikka kaikki todisteet (kuntotaso, mahdolliset kivut, väsymys, tunne siitä, että et ole enää oma itsesi, yms.) kertovat, että asialle on tehtävä jotain. Tässä punnitaan, arveletko saavasi vastinetta rahoillesi. Mieti myös, että maksatko mieluummin terveydestä nyt kuin sairaudesta myöhemmin?

Valmentajan tehtävä on räätälöidä sinulle yksilöllinen, turvallinen, tehokas ja monipuolinen harjoittelukokonaisuus. Toimivassa harjoitteluohjelmoinnissa otetaan huomioon sinun ikäsi, terveydentilasi, harjoittelutaustasi, elämäntilanteesi, voimavarasi ja tavoitteesi. Valmentajan avulla opit liikkeiden oikean tekniikan, eli oikean asennon, biomekaniikan ja hengitystekniikan. Nämä oppimalla parannat ryhtiäsi ja kehonhallintaasi, ja pystyt lisäämään vastuksia nousujohteisesti, eli rakennat pohjaa kehittymiselle. Nousujohteinen, säännöllisesti päivittyvä treeniohjelma lisää voimatasoja ja jaksamista sekä ehkäisee ylikuormitusta ja vammoja. Myös motivaatio säilyy, kun harjoittelu on kehittävää ja monipuolista.

Pois mukavuusalueelta

Usein liikumme vain itseämme miellyttävin tavoin, esim. kävelemme. Kävely on monin tavoin hyvää liikettä, mutta kehomme tarvitsee myös voimaa. Tai mahdollisesti pidätkin kuntosaliharjoittelusta, mutta kehonhuollosta et niin välitä. Valmentaja ohjaa sinua ajoittain epämukavuusalueellesi, jolloin kehityt ja ylität itsesi. Tasapainoinen harjoittelu sisältää voimaharjoittelun lisäksi myös liikkuvuus-, tasapaino- sekä kestävyysharjoittelua.

Valmentajan palkkaaminen kannattaa, oli sinulla kokemusta kuntosaliharjoittelusta tai ei. Oma valmentaja helpottaa harjoitteluasi, kun olet epävarma liikkeiden tai tekniikan suhteen. Valmentaja myös varmistaa, että osaat säätää kuntosalilaitteet sopiviksi ja valitsee sinulle sopivat vastukset. Jos olet jumittunut samoihin vastuksiin ja harjoitteisiin viikosta toiseen etkä kehity enää, valmentaja auttaa sinut yli tasannevaiheesta ja uuteen nousujohteiseen harjoittelujaksoon. Jos olet vältellyt joitain liikkeitä jonkin vanhan vamman tai kivun tai mahdollisen kivun pelkäämisen vuoksi, valmentaja ohjaa sinulle juuri sinulle sopivat, kivuttomat harjoitteet, joiden avulla saat parempaa liikkuvuutta ja voimaa kipuilevalle alueelle.

Oletko miettinyt asiaa tältä kannalta?

Millaista haluat arkesi olevan? Haluatko jaksaa työssäsi tai opinnoissasi niin, että jaksat harrastaa ja viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa myös vapaa-ajallasi? Haluatko tehdä työsi ilman väsymystä ja lomankaipuuta? Pystytkö viettämään juuri sellaista elämää kuin haluat, vai jääkö jotain tekemättä, kun oma jaksaminen ei riitä, kivut hankaloittavat asioiden tekemistä vai tuntuuko jokin mahdottomalta oman huonon kunnon vuoksi? Haluatko temmeltää lasten/lapsenlasten kanssa? Haluatko liikkua luonnossa? Haluatko tavata ystäviä ja jaksaa tehdä asioita heidän kanssaan? Haluatko kulkea paikasta A paikkaan B ilman tarvetta levähtää välillä? Haluatko nousta portaita ilman hengästymistä? Pääsetkö ylös lattialta, jos sinne kaadut? Haluatko vähentää omaa riskiä kaatua, tai saada jokin elintapasairaus? Haluatko pysäyttää passivoitumiskierteen?

Itsensä liikuttaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Syitä aloittaa valmennus on monia, ja tuloksena on sinulle paljon hyviä asioita. Turvallisessa harjoitteluympäristössä ohjattuna pystyt sellaisiin asioihin, mihin et ole uskonut pystyväsi. Kun opit itsestäsi ja kehostasi ja koet onnistumisia, itseluottamuksesi ja hyvinvointisi kasvaa.

Tanja Mikkonen-Karila
Fysioterapeutti