Ei pakko, vaan mahdollisuus

Satuin lukemaan mielenkiintoisen ajatuksen koskien liikkumista ja hyvän fyysisen kunnon ylläpitämistä sosiaalisesta mediasta. Ajatus meni kutakuinkin näin ’If you think working out is hard, try living out of shape’ eli karkeasti suomennettuna ’jos harjoitteleminen on mielestäsi hankalaa, kokeile elää huonokuntoisena’. Jostain syystä tämä lause resonoi vahvasti oman ajatusmaailmani kanssa ja pyöräytti näkökulmaa. Tietysti asiaa pohtiessa täytyy määritellä, mitä ’out of shape’ tai huonokuntoisuus tarkoittaa. Määritelmä voi tarkoittaa meille jokaiselle eri asiaa. Tässä yhteydessä voimme ajatella sen tarkoittavan perusterveen ja liikkuvan ihmisen hankaluutena suoriutua oman arjen vaatimista asioista kovan fyysisen rasittumisen ja väsymisen vuoksi. 

Onnea on pysyä toimintakykyisenä arjen toimintoja varten

Siitä kirposikin ajatukseni, kuinka onnekas olen, että pystyn, saan ja voin liikkua huolehtiakseni kehoni kunnosta. Säännöllinen ponnistelu, itsensä haastaminen ja epämukavuusalueen löytäminen tuottavat pitkässä juoksussa tuloksia ja kunnon kohentumista yhdessä muiden tärkeiden osa-alueiden (lue uni, ravinto, sosiaaliset suhteet) toimiessa yhteen. Arjen askareet ja touhut sujuvat helpommin, kun kunto riittää arjen perustarpeisiin kuten vaikkapa portaiden nousemiseen, työmatkapyöräilyyn ja ystävien kanssa retkeilyyn.  

Pystyt, jos haluat.

Pohdi sinäkin, mitä asioita sinä pystyt, saat ja voit tehdä itsesi tähden. Kuinka sinä pystyt huolehtimaan kunnostasi, liikkumiskyvystäsi, jaksamisestasi? Vaikka kunto olisikin päässyt heikentymään, pohdi niitä asioita, mistä olet valmis aloittamaan – mitä sinä pystyt, saat ja voit tehdä? Fyysinen kunto on siitä hieno asia, että se kehittyy takuulla, kun sen eteen tekee riittävästi.  

Liikkuminen ei ole pakko. Se on valinta, mahdollisuus ja etuoikeus. 

Jos tarvitset apua liikkumisen ja hyvinvoinnin suhteen me valmentajat ja ohjaajat täällä Ololla autamme sinua mielellämme. Ole rohkea ja pyydä vinkkiä, neuvoa, apua. Kysyvä ei tieltä eksy.
 
Terveisin,
valmentaja ja fysioterapeutti Juulia ja koko Olon valmennustiimi
Author picture