Tasapainoiletko kokonaiskuormituksen kanssa?

 
Kokonaiskuormitus koostuu useista eri tekijöistä, jotka nimensä mukaisesti kuormittavat kehoa ja mieltä. Tasapainon löytämiseksi on otettava huomioon kaikki tekijät arjessa, jotka vaikuttavat omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Ei ihan helpoin juttu, mutta pidemmän päälle kaiken sen vaivan arvoista. Erityisen haastavaa kuormittavien tekijöiden tunnistamisesta tekee se, että negatiivisten asioiden lisäksi myös positiiviset asiat kuormittavat. Keho ei osaa eritellä kuormituksen lähteitä, vaan kaikki stressorit kuormittavat hermostoa. Stressisysteemiä aktivoivat mm. univaje, työkiireet, ihmissuhdeongelmat sekä voimakkaat tunnetilat (esim. ilo, suru, pelko, viha, inho ja hämmästys). Samaan tyyliin stressisysteemiä aktivoivat myös mm. innostuminen, touhukas päivä perheen kanssa, muut sosiaaliset tilanteet ja kovatehoinen treeni. 
Jaksaa jaksaa…
Tasapaino säilyy ja jaksat arjessa hyvin, jos kokonaiskuormitus pysyy sillä tasolla, josta pystyt palautumaan. Korkeaa kuormitustasoa pystyy kyllä hetkellisesti sietämään, mutta pitkään jatkuessaan se alkaa vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiin. Sietokykymme kokonaiskuormituksen suhteen on yksilöllinen. Vaikka naapurin Sirpa ja Pertti jaksavat vuodesta toiseen yhtä sun toista touhua ja projektia, sinun ei tarvitse jaksaa. Omaa kokonaiskuormitusta olisi hyvä pysähtyä tarkastelemaan aika ajoin ja kysyä itseltään tasaisin väliajoin, kuinka minä voin? Olenko onnellinen? Jaksanko arjessa riittävän hyvin? Mitä kehoni ja mieleni kaipaa? Jos kuorma kasvaa liian suureksi ja oma kuppi läikkyy yli, se voi aiheuttaa mm.uniongelmia, väsymystä päiväaikaan, tuki-ja liikuntaelinvaivoja, levottomuutta, ilottomuutta, ärtymystä ja ongelmia tunteiden hallinnassa. Voi olla, että rauhoittuminen ja rentoutuminen tuntuvat haastavilta. Tällöin, ja mieluiten jo ennen oireilua, olisi tärkeää tunnistaa, mitkä asiat palauttavat ja kuinka saat rauhoitettua hermostoasi?
Mikä auttaa palautumiseen?
Hyvälaatuinen ja riittävä yöuni on toki jokaiselle meistä äärimmäisen tärkeää, mutta myös päivän aikana olisi hyvä olla pieniä lepo-ja hengähdyshetkiä. Muita keinoja tukea hermoston toimintaa ja ennaltaehkäistä uupumusta on valtavasti. Kokeile esimerkiksi rauhoittaa hengitystä, läsnäoloharjoituksia, meditointia, sointukylpyä, metsäkävelyä, lempeää joogaharjoitusta, juttelua ystävän kanssa, kirjan lukemista, puolison halaamista, päivää ilman suunniteltua ohjelmaa tai köllöttelyä Neurosonic-patjalla. Olisi hyvä tunnistaa, mitkä asiat milläkin hetkellä auttavat tukemaan jaksamista. 
 
Tasapainoa, hyvää oloa, energiaa ja iloa arkeesi! 
 
Saara Cajan
Fysioterapeutti
Author picture