Ainon tarina: Burn outista toipuminen

Sairastuin burn outiin syksyllä 2022. Uupumiseen johti haastavat työolosuhteet. Työmäärä ja vastuualueet kasvoivat odotettua suuremmiksi. Pitkittynyt stressi ja ylityöt horjuttivat lopulta balanssia niin, että päätin lähteä työpaikastani ennen kuin uuvun.

Uupuminen ehti kuitenkin ensin. Tunnistin uupumuksen oireet vasta reilun kuukauden päästä irtisanoutumisestani. Pahimpaan väsymysaikaan loka-marraskuussa nukuin niin paljon, että minulla ei ollut montaa valveillaolotuntia vuorokaudessa.

Kevyt liikunta avuksi

Pahimman väsymyksen taituttua ajattelin, että kevyt liikunta auttaa varmasti toipumisessa. Aloin käymään kävelylenkkien ohella Liikuntakeskus Olossa kuntosalilla ja matalasykkeisemmissä ohjatuissa jumpissa, esim. BodyBalancessa ja Joogassa. Huomasin, että liikuntaa sisältäneiden päivien jälkeen olo oli hyvä ja mielialakin parempi, kun sain kannustettua itseni liikkumaan. Liikuntahetken jälkeen oli ihana mennä rentoutumaan Olon saunaan.

Onnistumisen kokemukset

Välillä sain itseni houkuteltua kuntosalille sillä ajatuksella, että teen ihan lyhyen ja kevyen salitreenin tai poljen vaikkapa kuntopyörää, jonka jälkeen rentoudun pitkän aikaa lämpimässä saunassa. Tämä ajattelumalli toimi! 15-20 minuuttiakin kevyttä liikuntaa hyvän äänikirjan kera ja saunomiset päälle tuotti minulle onnistumisen kokemuksen. Kotoa lähteminenkin teki hyvää. Luulen että kevyt matalasykkeinen liikunta edesauttoi palautumisessa ja rauhoitteli ylivirittynyttä hermostoa.

Oman kehon kuuntelu

Liikuntakeskus Olossa on miellyttävä tunnelma ja siellä on ollut mukava käydä. Uupumuksen kautta olen oppinut kuuntelemaan paremmin kehoni viestejä ja olotilaani, jonka mukaan säätelen liikunnan kestoa ja kuormittavuutta. Seuraavaksi suunnittelen kokeilevani Sointukylpyä, joka on varmasti kuin tähän tilanteeseen tehty! Tällä hetkellä ajattelen olevani toipumisessa jo hyvässä vaiheessa, kun on ollut hyvin aikaa palautumiselle. Pian voisi olla aika uudelle työlle.

 

Kuva: Tanja Wunsch

Author picture