Woop! Elefantti ja sen ratsastaja

Tässä vielä vuoden viimeiselle päivälle toivottavasti inspiroiva kirjoitus. Palataan ensi viikolla arkeen näitä mietittyämme ja pyritään tekemään itsestämme parempi versio vuoden aikana. Pysyvä muutos vaatii motivaatiota ja suunnitelman.

Aiemmassa postauksessa kerrottiin tapojen ja käyttäytymisen muuttamisesta. Yksi asia, millä pystyt vaikuttamaan omaan käyttäytymiseen, on ympäristön muuttaminen. Pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin myös motivaatiota ja suunnitelmaa.

Ihmisessä on kaksi erilaista puolta, se tunteikkaampi ja sitten on myös se rationaalisempi puoli. Kuvitellaan, että tunteikkaampi, reflektoivampi puoli on elefantti, ja se toimii mielihyvän ja kivun vaikutuksesta; se vastaa myös meidän motivaatiota. Ratsastaja elefantin selässä on puolestaan tietoisempi toiminnasta ja tuo suuntaa tekemiseen.

Muuttaakseen käyttäytymistään yksilö tarvitsee sekä ratsastajan että elefantin yhteistoimintaa. Eli ratsastaja antaa elefantille selkeän suunnan, mihin kulkea. Ilman motivaatiota elefantti ei kuitenkaan liikahda. Ilman selkeää suuntaa parivaljakko puolestaan eksyy, eikä etene. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Ilman selkeää suunnitelmaa tavoitteisiin on vaikea päästä. Antaaksesi ratsastajalle suunnan, kirjaa tarvittavat toimenpiteet ylös. Elefanttia puolestasi motivoit tekemällä pieniä arkeesi, elämäntilanteeseesi ja resursseihisi sopivia muutoksia, 1 prosentti kerrallaan. Aikaisemmin mainitsin, että 25 minuutin lenkin sijaan kannattaa tehdä 5 kertaa viikossa 5 minuutin lenkki, koska toistojen kautta tapa jää elämään, ja kynnys on matalalla lähteä näin lyhyelle lenkille. Kertauksena (koska toistoja ja toistoja tarvitaan!) vielä: tee tavan muuttamisesta itsellesi mahdollisimman helppoa ja kätevää!

Kun elefantti ja ratsastaja ovat päässeet yhteisymmärrykseen, käyttäytymisen pysyvään muuttamiseen tarvitaan myös sitoutumista. Eli päätös toimia tietyllä tavalla. Oletko päättänyt jo useamman kerran että “nyt se paino putoaa ja nyt aion mahtua siihen mekkoon jne!!”, mutta muutaman viikon jälkeen päätös on hautautunut kiireellisempien asioiden alle, koska elämä tunkee yllätyksiä eteen. Kauniilta näyttäminen on toive (Wish); muuta se kirjallisesti innostavaksi tavoitteeksi. Visualisoi mielessäsi, miltä tavoitteen saavuttaminen tuntuu ja näyttää (Outcome). Mieti myös, mitkä ovat mahdollisia esteitä (Obstacle) tavoitteeseen pääsylle, ja tämän jälkeen mieti ratkaisut näihin. Muutoin elämä vie mukanaan ja palaat vanhoihin tapoihin ja taas on pullapeltillinen leivottuna (ja jonkunhan ne pullat pitää syödä) ja kuntosalillekaan ei ehdi (koska väsyneenä jäät sohvalle köllimään, koska sinulla ei ollut varasuunnitelmaa päivän liikkumiselle). Tämän jälkeen kirjaa ylös konkreettinen suunnitelma (Plan), miten toteutat toiveesi ja pääset tavoitteeseesi.

Silloin ollaan jo elefantin selässä ja suunta on selvä. Vielä annos sinnikkyyttä, ahkeruutta ja intohimoa, ja maali häämöttää! 

Onnellista Uutta Vuotta 2021 Teille ja Meille!

T. Tanja ja Centerin tytöt

PST… Jos tarvitset apua pysyvän muutoksen läpiviemiseen, olet oikeassa paikassa! Ammattitaitoiset ja palkitut PERSONAL TRAINERIMME tekevät töitä Sinun onnistumisesi eteen!

Author picture