Askelkyykyllä tuloksia osa 2

Yleisimmät ongelmat

Polvi karkaa keskelle (kuva 1)

Askelkyykyssä etummainen polvi karkaa herkästi eteen ja keskelle, koska etummaisen jalan lonkan ulkokiertäjät ja keskimmäinen pakaralihas eivät tee työtään. Tämä voi kuormittaa polvea pitkäkestoisissa suorituksissa kuten Body Pump-tunnilla. Kun väsyneet etureiden lihakset eivät enää jaksa tehdä jarruttavaa työtä, kehon ja tangon paino siirtyy enemmän polven päälle ja kun toistoja tehdään hurja määrä lantionhallinnan pettäessä jokaisella kyykyllä, polvet alkavat kipeytyä. Samoin heikot jalkaterän lihakset voivat kuormittaa polven etuosaa. Jos taas taaempi polvi kipuilee, niin syypää on yleensä etureiden lihasten kireys.

Lantio kiertyy sivulle (kuva 2)

Todella helposti käy niin, että taaimmaisen jalan puolella lantio lähtee kiertymään sivulle. Tällöin liikkuvuus ei ole paras mahdollinen lantion alueella ja lonkkaa koukistavat lihakset kiristävät.

Selkään sattuu (kuva 3)

Mikäli selkääsi sattuu, kun teet askelkyykkyjä, voi asentosi olla liian ”pystysuora” tai jopa takakeno, jolloin alaselkä on notkolla, tai vaihtoehtoisesti lannerankasi pyöristyy mikä aiheuttaa kuormitusta alimpiin nikamiin. Kohenna ryhtiä, kallista yläkroppaa hieman eteenpäin ja aktivoi keskivartalon lihakset. 

Etujalan kanta irtoaa lattiasta (kuva 4)

Jos etummaisen jalan kantapää irtoaa lattiasta, tällöin et ole todennäköisesti askeltanut etummaista jalkaa riittävän kauas. Jos taas paino karkaa päkiälle, voit koettaa ohjata liikettä enemmän kantapäälle asettamalla pienen korokkeen päkiän alle.

Takajalan kanta jää lattiaan (kuva 5)

Joskus itse askelkyykky voi muuntua myös enemmän lonkankoukistajan venytystä muistuttavaksi liikkeeksi kun ”unohdat” irrottaa taaemman kantapään lattiasta. Myös laadukkaasta askelkyykystä noustessa ei ole tarvetta painaa taaempaa kantapää lattiaan, vaan se saa olla ilmassa koko ajan. Askelkyykky muuttuu myös enemmän staattiseksi, kun haetkin liikkeen kumartamalla ilman että taaempi polvi kulkee juurikaan kohti lattiaa.

Reisillehän tämä menee!

Me nykyihmiset istumme paljon, jolloin pakara laiskistuu. Etureiden lihakset sen sijaan ovat vahvat, ja usein kyykyissä ja askelkyykyissä huomaa sellaisen ilmiön, että tuntemus on vahvempi nimenomaan etureidessä pakaran ollessa vapaamatkustajana. Tässä auttaa keskittyminen. Eli kun teet liikettä, keskity tekniikkaan! 

Lisää haastetta tai helpotusta 

Jos edelleen askelkyykyt arveluttavat sinua, voit aloittaa tekemällä ne kevyempinä, eli vietkin taaempaa polvea vain niin syvälle kuin tuntuu hyvältä. Myös joustot ala-asennossa ovat lempeitä polvinivelelle ja jänteille. Taaksepäin tehtävä askelkyykky on yleensä helpompi kuin eteenpäin tehtävä. Tarvittaessa voit ottaa tukea toisella kädellä. TRX-köysistä saat myös hyvin tukea ja kevennystä. 

Kun haluat haastetta, voit ottaa lisäpainot käsiin tai harteiden päälle. Vastuksen lisäämisen lisäksi raskautta saat liikkeeseen hidastamalla tempoa, eli menekin hiiiiitaaaasti alas. Smithissä saat tukea kiinni olevasta tangosta, vapailla painoilla haastat tasapainoasi. Toisenlaista haastetta saat nostamalla etummaisen tai taaemman jalan korokkeelle. Askelkyykkykävely on myös erinomainen sykettä nostava toiminnallinen lihaskuntoharjoite. Mukaan voit ottaa myös kiertoja, hyppyjä tai polven nostoja haastaaksesi itseäsi!  

 
Tanja Mikkonen-Karila
Fysioterapeutti
Author picture