Lempeästi liikkeelle
Vuoden vaihteessa moni meistä on lupaillut itselleen aloittavansa liikuntaharrastuksen ja pistävänsä itsensä kuntoon, usein pitkäksikin venähtäneen tauon jälkeen. Päätöksen syntymiseen on vaikuttanut mahdollisesti kuukausien ja ehkä vuosienkin aikana salakavalasti vyötärölle hiipineet ylimääräiset kilot, jotka ahdistavat ajatuksissa ja painavat askelta. Ulkonäkö on yleisimpiä syitä, miksi ihminen liikuttaa itseään eikä siinä ole mitään väärää. Ehkä ajattelumaailmaa voisi kuitenkin muuttaa sellaiseen suuntaan, että mentäisiinkin hyvinvointi edellä.
Miksi? Usein motivaatio hiipuu, kun tulosten saamisessa kestää odotettua kauemmin. Usein myös liikunta aloitetaan liian rankasti samalla kun ollaan vähäenergisellä dieetillä, mikä johtaa siihen, että suoritusuupumus ja rasituskivut iskevät jossakin vaiheessa ja kaikki terveelliset elämäntavat tyssäävät siihen. Edessä on tauko, ja uusi aloitus ”sitten kun”, johon voi mennä aikaa. Jotta vältyttäisiin tältä epäsuotuisalta tapahtumien käänteeltä, kannattaa siis lähteä lempeästi liikkeelle. Näin varmistetaan, että liikut vielä helmikuussakin ja vältyt jatkossa uudelleen aloittamiselta. Kun etenet pienin askelin, pienin muutoksin liikuntamääriesi kasvattamisessa, kehosi ja mielesi tottuvat liikuntaan helpommin eivätkä pyristele vastaan.
Sopivia liikuntamuotoja ovat kaikki
Kun halutaan parantaa omaa hyvinvointia, on jo psyykkisesti helpompaa aloittaa pienin askelin ja ollen lempeä itselle. Jos elät kiireistä elämänvaihetta, jo sopivan ajan löytäminen liikkumiselle voi olla uusi kuormitustekijä. Älä silloin ala ahnehtimaan useita erilaisia liikuntamuotoja itsellesi, koska se ei pääty hyvin. Aloita kevyemmästä liikkumisesta, esim. lyhyistä kävelyistä. Lyhyt kävely versus ei liikuntaa lainkaan on siis jo paljon enemmän kuin mitä aikaisemmin teit ja vie sinua eteenpäin. Jos liikut mieluummin ryhmäliikunnassa tai kuntosalilla, sinulla on paljon vaihtoehtoja. Lisää vähitellen liikunnan määrää ja intensiteettiä, mutta kuitenkin kuunnellen kehoa. Muista maltti, sillä tarvitset myös lepopäiviä, jolloin liikuntasi on enemmän palauttavaa. Kehitys ja kunnon kohentuminen tapahtuvat näinä lepopäivinä, ja seuraavassa treenissä olet entistä vahvempi.
Liikunnasta nauttiminen ei ole itsestäänselvyys
Jos liikunta tuntuu pakkopullalta nyt, asian ei kuitenkaan tarvitse olla tulevaisuudessa näin. Liikunnalla on kuitenkin niin paljon hyviä vaikutuksia, että kaikkien kannattaisi liikkua ainakin jossain määrin. Tässä punnitaan taas omat voimavarat ja pääkopan sisäiset prosessit. Usein liikkuminen estyy päässä tapahtuvien ajatteluprosessien vuoksi, ei niinkään riittävän lihaskunnon puuttumisen vuoksi. Liikunnasta voi olla huonoja muistoja tai olo voi tuntua sellaiselta, että oli kyseessä mikä vain liikunta, se rasittaa suunnattomasti, hikoiluttaa epämiellyttävästi ja pelkäät että huomaat olevasi tosi surkea siinä. Liikunnasta saa helposti itselleen hankalaa, mutta lempeästi aloittamalla ja hyväksyen rauhallisen etenemisen saat siitä osan elämääsi. Jos hyvin käy, niin saatat yhtäkkiä huomata tykkääväsi ainakin jonkinlaisesta liikunnasta!
Entä muut?
Älä vertaa itseäsi muihin, koska kaikki olemme erilaisia; meillä on erilaiset taustat, voimavarat ja tavoitteet. Naapurin rouva X voi treenata vaikka joka päivä, mutta ei sinun tarvitse. Sinun ei tarvitse edes tuntea stressiä siitä, että ”pitäisi” liikkua kuin hän. Sinä et ole hän. Älä lankea muiden tavoitteisiin ja treenitapoihin. Liiku itseäsi miellyttävin tavoin ja tee liikkumisesta itsellesi hyvinvoinnin lähde. Tavoitteesi voi olla liikunnan lisääminen tai säännöllisyys, voimatasojen ja kestävyyden parantaminen, liikunnan ilon löytäminen, uusien taitojen oppiminen…
Säännöllisyys
Liikunnan tuottamia hyviä vaikutuksia ei voi varastoida, joten on tärkeää saada liikunnasta säännöllinen osa elämää. Liikunnan ollessa säännöllistä, sinun on helppo lähteä liikkumaan. Jos taas liikut epäsäännöllisesti, liikkumiseesi tulee taukoja ja tekosyitä on helpompi keksiä. Tällöin aloitat aina alusta, kun taas säännöllisesti liikkuen kuntosi kehittyy ja säilyy hyvänä. Hyvä kunto taas auttaa sinua jaksamaan paremmin arjessa ja auttaa sinua myös pysymään liikkeessä. Myös silloin kun elämä potkii ja vaikka sairastut, osaat ponnahtaa takaisin liikkumisen pariin.
Löydä itsellesi se oma tapa liikkua ja pidä säännöllisyys yllä. Harjoittele monipuolisesti ja kuuntele kehoa. Liikuntakeskus Olon valmentajat auttavat sinua alkuun ja voit myös kysyä meiltä neuvoja liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin liittyen.
Liikunnallista vuotta 2023!
Toivoo koko Olon tiimi