Rannekipu käsiin nojatessa -miten pääsen siitä eroon?

Jumpalla tehtiin taas punnerruksia ja ranteet tulivat kipeäksi. Miksi ne kipeytyvät? Miksi ranteeni eivät kestä nojata konttaus- tai punnerrusasennossa? Kuulostaako tutulta?
 
Mistä rannekipu johtuu?
Kun ranteiden kipu ja väsyminen ovat selkeästi linkittyneet käsiin nojaamiseen, on todennäköisin syy kipuilulle tällöin ranteiden rakenteen ja ympäröivien lihasten heikkous. Toisin sanoen ranteita ei ole vahvistettu tarpeeksi kestämään nojaamisen kuormaa. Huomaa, että vaikka rannenivelissäsi olisikin todettu kulumaa tai nivelrikkoa, on vahvistaminen silti todella tärkeää riittävän voiman ja liikkuvuuden säilyttämiseksi sekä pahempien kipujen ennaltaehkäisemiseksi. Jos ranteet ovat puolestaan jatkuvasti kipeät ilman tutkittua syytä, kehotan kääntymään fysioterapeutin ja/tai lääkärin puoleen.
 
Voiko kivusta päästä eroon?
Jos vaiva kuitenkin ilmaantuu aina käsiin nojatessa, ei hätää, sen voi selättää! Ranteet ja rannetta liikuttavat sormen päihin asti ylettyvät kyynärvarren lihakset toimivat samalla periaatteella kuin mitkä tahansa muutkin lihakset – treenaaminen voi siis tapahtua samalla tavalla kuin muukin lihaskuntoharjoittelu. Kyynärvarren lihakset ovat pitkiä ja melko ohuita, jonka vuoksi ne saattavat väsyä nopeammin ja esimerkiksi vetäviä liikkeitä tehdessä puristusvoiman voi huomata ehtyvän ensiksi.
 
Näillä ohjeilla rannekipu selätetään
Kyynärvarsien ja ranteiden harjoittelussa voit hyödyntää helposti kehonpainoasi tai ulkoista vastusta kuten käsipainoa. Helpoin ja kätevin tapa vahvistaa ranteita on esimerkiksi alkulämmittelyn yhteydessä. Ranteet vahvistuvat mm. niihin nojatessa eli tukeutumalla, roikkumalla, puristamalla, erilaisia vetäviä ja työntäviä liikkeitä tehdessä (kuten ylätalja ja pystypunnerrus eli muun treenin yhteydessä) ja erilaisten ranteen omien liikkeiden avulla. Tärkeintä onkin siis kuormittaa ranteita nousujohteisesti ja säännöllisesti, jotta niiden sietokyky kasvaa. Myös ranteiden liikkuvuudesta tulee pitää huoli – kuinka paljon saat koukistettua ja ojennettua ranteitasi? Huomaatko puolieroja liikkeissä? Ranteiden tulisi koukistua lähelle 90 astetta ja ojentua 70-80 astetta.
 

Tässä sinulle vielä muutama yksinkertainen vinkki, joiden avulla saat ranteistasi vahvemmat. Ota testiin vaikkapa juuri alkulämmittelyssä!

 
Painonsiirto ranteille:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyrkkien tuelta avaus kämmenselälle:
 
Rannepunnerrus:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tukeutuminen sormet eri suunnissa, roikkuminen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kyynärnojasta työntö suorille käsille ja laskeutuminen takaisin:
 
Näiden avulla saat ruista ranteisiin ja treenistä vieläkin mielekkäämpää!
 
Treeniterveisin,
fysioterapeutti ja valmentaja Juulia🌞
Author picture