Onko selkä kipeä?

Et ole ainoa. Alaselkäkipu on yleisin ja eniten toimintakykyä haittaava tuki- ja liikuntaliikuntaelimistön vaiva. Suuri osa aikuisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Kohtaan alaselkäkipuisia asiakkaita työssäni ainakin viikoittain. Yleisin alaselkäongelma on epäspesifi selkäkipu eli hyvänlaatuinen selkäkipu. Suurimmalle osalle selkäkipuisista ei ole löydettävissä yksiselitteistä syytä, eikä se aina ole välttämätöntä.

Hyvänlaatuinen selkäkipu

Hyvänlaatuinen selkäkipu on moniulotteinen vaiva, johon vaikuttavat monet erilaiset biologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Hyvänlaatuinen selkäkipu on usein pitkäkestoinen ja sen kipuiluvaiheet ovat hyvin vaihtelevia sekä jaksoittaisia. Hyvänlaatuinen selkäkipu ei ole vaarallista, sinulla ei ole syytä huoleen. Lääkäriä voi toki konsultoida alkuun ja sulkea pois vakavammat selkäsairaudet ja tiedostaa mahdolliset spesifit selkäkivut. Hyvänlaatuisesta selkäkivusta huolimatta saat ja on jopa suotavaa jatkaa liikkumista monipuolisesti. Aluksi kannattaa toki rauhoitella tilanne ja selvittää keinot, jotka auttavat alkuvaiheessa. Liikettä vähitellen lisäillen. Selkä on vahva ja kestävä kokonaisuus ja se sopeutuu monenlaiseen kuormitukseen.

Alaselkäkivut voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään:
  1. Vakavat selkäsairaudet (Alle 1 % selkäkipuisista)
  • Ratsupaikkaoireyhtymä
  • Nikamavälilevyn bakteeritulehdus
  • Syöpä
  • Nikamamurtuma

  1. Spesifit alaselkäkivut
  • Välilevytyrä
  • Spinaalistenoosi
  • Tulehdukselliset selkäsairaudet
  • Lannerangan rasitusosteopatia
  • Rasitusmurtuma

  1. Epäspesifi eli hyvänlaatuinen selkäkipu (Yli 90 % selkäkipuisista)
  • Yksiselitteistä syytä kivulle ei ole löydettävissä

Lääkäriin kannattaa mennä heti, jos sinulla on

  • Ongelmia pidättää ulostetta tai virtsaaminen ei onnistu
  • Alaraajan lihaksissa selkeää voimattomuutta/tunnottomuutta
  • Kovia vatsakipuja
  • Sietämätöntä kipua, joka ei hellitä millään
  • Heikko yleisvointi ja kuumetta
 
Selkäkipuun vaikuttavat biopsykososiaaliset tekijät

Hyvänlaatuinen selkäkipu voi liittyä selkärangan liikehäiriöön tai liikekontrollin häiriöön. Tämäkään ei suinkaan ole vaarallista. Selän liikehäiriöt tarkoittavat usein rangan rajoittunutta liikettä. Rangan liike voi olla rajoittunut tai kivulias yhteen tai useampaan liikesuuntaan. Alaselässä on tällöin usein voimakasta lihasjännitystä. Liikehäiriöstä voi aiheutua liikekontrollin häiriö, jos kipua aiheuttavaa liikettä vältellään pitkään. Selkäkipuiselle liikekontrollin häiriö tarkoittaa kykenemättömyyttä tunnistaa ja hallita rangan asentoa joko paikallaan tai liikkeissä. Tällöin olisi tärkeää laatia harjoitusohjelma, jonka tavoitteena on luonnollisen ja kivuttoman liikkeen palauttaminen ja pelon poistaminen liikettä kohtaan.

Selkävaivoissa korostuvat usein myös psykososiaaliset tekijät, kuten huoli, pelko ja kielteiset uskomukset. Onneksi haitallisia uskomuksia, asenteita ja käyttäytymismalleja voi muuttaa. Tällöin on tärkeää saada tietoa kivusta ja sen luonteesta ja työkaluja kivun lievittämiseen. Kipu on epämiellyttävä kokemus. On kuitenkin tärkeää tietää, että siihen ei läheskään aina liity kudosvauriota. Kipu on varoitusmerkki. Jos koet kipua alaselässä, se ei ole suoraan merkki siitä, että jokin olisi rikki tai vaurioitunut. Tilanne on toki eri, jos olet juuri lentänyt mukkelis makkelis laskettelurinteessä ja saanut kunnon tällin selkääsi.

Ikääntymisen vaikutukset selkäkipuun

Ikääntyminen tuo omat haasteensa selkäterveyteen. Ikääntymisen myötä nivelet kuluvat, välilevyt madaltuvat ja lihasvoima heikkenee. Se on täysin normaalia ikääntymisen tuomaa muutosta, aivan kuin rypyt iholla tai harmaantuvat hiukset. Monia ikääntymisen vaikutuksia voi kuitenkin hidastaa terveellisillä elintavoilla. Rangan ikääntymistä voi hidastaa esimerkiksi riittävällä arkiaktiivisuudella sekä säännöllisellä ja monipuolisella liikunnalla. Monia ominaisuuksia, kuten lihaskuntoa, voi kehittää vielä iän karttuessakin.

Vinkkejä selkäkipuiselle

Selkä on kehon tärkeä ja vahva tukirakenne, joka rakastaa monipuolista liikettä. Jos/kun selkäkipu yllättää, tässä sinulle muutama vinkki. Pahimmassa kipuvaiheessa tee säännöllisesti selkää rentouttavia harjoitteita, rauhoita tilanne. Sinulla ei ole mitään hätää. Palaa arkisten askareiden pariin mahdollisimman pian. Vältä vuodelepoa. Kävelyn, harrasteiden ja töiden pariin kannattaa myös rohkaistua mahdollisimman pian. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selkäterveyttä. Määrää ja kuormitusta kannattaa lisätä maltillisesti. Oireet saattavat alkuun hieman lisääntyä, mutta siitä ei tarvitse huolehtia. Se on täysin normaalia. Vaihtele asentoa pitkin päivää ja löydä itsellesi mieluisat tapasi liikkua. Muista, että sinulla ei ole mitään hätää. Kipu helpottaa kyllä eikä se ole vaarallista. Selkää saa ja on suotavaa myös kuormittaa monipuolisten harjoitteiden avulla. Aktivoi ja vahvista keskivartalon lihaksistoa raskaammillakin vastuksilla voinnin salliessa. Pyöristä, ojenna, taivuta ja kierrä eli anna rangalle liikettä ja kudoksille vahvistavia ja rentouttavia liikkeitä sopivissa määrin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Liikunnan lisäksi selkäterveyden tueksi kannattaa pitää huolta riittävästä ja laadukkaasta unesta, syödä monipuolisesti ja riittävästi, puuhailla itselle mieluisten asioiden ja ihmisten parissa. Kannattaa myös pähkäillä, onko arkesi kokonaiskuormitus liian korkea eli palaudutko arjen kuormituksesta. Jos tilanne on sinulle uusi, et tiedä kuinka lähteä liikkeelle tai kaipaat yksilöllisempiä harjoitteita selkäterveytesi tueksi, hakeudu fysioterapeutille. Valitettavasti ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä liikettä tai harjoitetta, joka auttaisi jokaiselle. Selkäkipuisen tilannetta täytyy tarkastella kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Harjoitteet ja ohjeet annetaan aina tapauskohtaisesti asiakkaalle.

Me valmentajat ja fysioterapeutit olemme täällä Ololla sinua varten, myös selkäkivun yllättäessä. Nykäise hihasta, soita tai laita viestiä. Autamme mielellämme!

Katso fysioterapiapaketit täältä ja valmennuksista lisää tästä.

Author picture