Hyvinvointia rutiineista

Sinulla on varmasti rutiineja arjessa: teet aamutoimet aina lähes samoin ja ostat kaupasta tiettyjä tuttuja tarvikkeita. Rutiinit ovat sellaisia tapoja, joita toteutat kaikesta huolimatta vaikka taivas tippuisi niskaan (no joo, ehkä pientä liioittelua). Rutiineista saat parhaimmillaan hyvää mieltä, hyvinvointia ja mielekkyyttä elämään. Näitä asioita toistat yhä uudestaan ja ne tekevät sinulle hyvää kerta toisensa jälkeen. Kun olet niitä toistanut tarpeeksi kauan, et oikeastaan osaa tehdä asioita toisin ja rutiini kuuluu elämäntapaasi. Myös huonot tavat toimivat näin: tarpeeksi toistettuina ne kuuluvat elämäntapaasi.  

Mutta jos hyvinvointia haluttaisiin parantaa, niin minkälaisia rutiineja siihen voisi kuulua? 

Vinkkejä helposta vaikeampaan:  

Mitäpä jos… 

…menisit nukkumaan ajoissa? 

…söisit aamupalan pelkän kahvin sijaan? 

…joisit enemmän vettä? 

…söisit säännöllisesti? 

…lisäisit kasviksia ruokailuihisi? 

…pitäisit oikean lounastauon?  

…käyttäisit portaita hissin sijaan? 

…lähtisit somen selailun sijaan 5 minuutin happihyppelylle?  

…suunnittelisit viikon liikuntahetket etukäteen (mukaan lukien vaihtoehdot, kun kaikki ei suju odotetusti)?  

…miettisit viikon ruokailut etukäteen, jolloin nälkä ei yllätä! 

Et tarvitse hurjia koko elämäntapojen mullistuksia yhdellä kertaa vaan järkeviä rutiineja, joihin pystyt sitoutumaan. Huomaat varmasti muutoksen nopeasti, kun alat mennä ajoissa nukkumaan tai syöt säännöllisesti. Ja kun huomaat, miten nämä pienet positiiviset muutokset vaikuttavat elämääsi, haluat vain jatkaa näiden rutiinien parissa. 

Muodosta kestäviä rutiineja 

Hyvinvointi ei kehity silmänräpäyksessä, vaan sitä rakennetaan pitkällä tähtäimellä, pienin askelin. Mutta jokainen hyvä valinta luo onnistumisen tunteita ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Eikö vain jumpan tai kävelyretken jälkeen tunnu hyvältä, etenkin jos on ollut vähän vaikea aloittaa tai edes saada liikuntavaatteita päälle? Toimiva rutiini helpottaa elämää ja vähentää stressiä, koska sinun ei tarvitse enää miettiä ja harmitella tekemättömiä asioita. Joskus rutiineihin liittyy sellainen ajatusvirhe, että ne koetaan ”pakkona” tai että sinä ”pitäisi” tehdä jotain. Pitäisi mennä nukkumaan ajoissa tai pitäisi syödä kasviksia, pitäisi käydä kuntosalilla. Mitä jos muotoilisitkin asian niin että ” saat mennä nukkumaan ajoissa” tai ”saat syödä kasviksia joka päivä” tai ”saat käydä lenkillä kaksi kertaa viikossa”? Rutiinit eivät rajoita vaan lisäävät vapauttasi ja luovat mahdollisuuksia. Ne ovat sellaisia asioita, joista saat iloa ja jaksamista. 

Syksy ja vuoden alku ovat aikoja, jolloin aloitetaan uusi terveellinen elämä, mutta yleensä se lopahtaa, kun ne sopivat rutiinit jäävät puuttumaan. Yleensä ahnehditaan liikoja ja urheillaan sellaisella tahdilla, mitä ei pystytä ylläpitämään kauaa. Eli rutiineja ei ehdi muodostua, kun hurja liikuntamäärä itsessään väsyttää ja hidastaa ajatusprosesseja. Yhdessä liian tiukan dieetin kanssa puhti katoaa ja palaat aikaisempiin tottumuksiisi. Uusia tapoja ja rutiineja luodessa etene pienin askelin ja lempeästi, omaa kehoa kuunnellen. Jos ajan löytäminen mihinkään on haastavaa, somesurffailu on ainakin sellaista, mistä on helppo nipistää. 

Armollisuus tässäkin asiassa 

Hyvien rutiinien muodostuminen ei tyssää siihen, jos se yksi joogakerta jää tekemättä kun joudutkin jäämään ylitöihin tai lapsesi on kipeä. Ja hei, aina ei vain JAKSA! Se on vain elämää, kun joudut joustamaan suunnitelmistasi silloin tällöin. Näihin tilanteisiin voit varautua miettimällä varasuunnitelman: jos et pääse kuntosalille, voisitko tehdä lyhyen kotijumpan? Jos tänään on mahdotonta, varaa aikaa liikkumiselle kalenteriin, niin todennäköisemmin sinun tulee myös tehtyä tämä toivomasi, hyvinvointia lisäävä asia vaikka jo huomenna. Rutiinit luovat elämälle suunnitelmallisuutta, ”punaista lankaa”. Jos rutiini tuntuu taakalta, siinä on jotain pielessä. Kannattaa ajoittain pysähtyä, ja tuumiskella, tuntuuko oma arki sellaiselta, kuin pitäisi? Aina on mahdollista tehdä pieniä muutoksia, joilla lisätä hyvinvointia.  

”Ajatuksistasi tulee sanoja. Sanoistasi tulee tekojasi. Teoistasi tulee tapojasi. Tavoistasi tulee arvojasi. Arvoistasi tulee kohtalosi.” 

 – Mahatma Gandhi – 

Iloa alkutalven treeneihisi! 

Tanja, fysioterapeutti 

Author picture