Mitä on hyvä kunto?
Valmennettavani kertoi tuttavastaan, joka käy kuntosalilla. Tämän sukulaispoika oli kysynyt, että ”onko sinulla niin huono kunto että sinun pitää käydä kuntosalilla?” Auts. Onhan tuossa totuuden siemen, mutta ehkä kuitenkin niin päin, että kuntosalilla käydään jotta pysyttäisiin kunnossa tai hankittaisiin sitä kuntoa. Sama pätee muuhunkin liikuntaan.
Peruskunnosta liikkeelle
Perus- eli kestävyyskunto on liikkumisen perusta. Kestävyysliikunta on sellaista liikkumista, missä sykkeet pysyvät matalana. Kestävyysliikuntaa on esimerkiksi kävely, sauvakävely, uinti, hiihto ja monenlainen hyötyliikunta, kuten marjastus. Kun peruskunto on kohdillaan, töiden jälkeen kodin askareet kuten siivous ja ostoksilla käynti eivät rasita sinua liikaa vaan jaksat puuhata samana päivänä muutakin. (Hyvä) peruskunto voi tarkoittaa sitä, että voit tehdä niitä asioita, joista pidät ilman liikoja ponnisteluja etkä tunne rasittuvasi näistä sen kummemmin. Et suuremmin hengästy portaissa tai ylämäessä. Et koe oloasi jatkuvasti vetämättömäksi.
Entä sitten hyvä kunto?
Mitä hyvä kunto tarkoittaa? Toiselle hyvä kunto voi tarkoittaa sitä, että pystyy juoksemaan tietyn matkan, esim. maratonin, tai uimaan 200 m pysähtymättä. Joku ehkä tavoittelee kuntosalilla maastavedossa 100 kg nostoa tai vaikka 115 kg! Joku toinen taas haaveilee monipäiväisestä patikointiretkestä tuntureilla; sekin vaatii kohtuullista kuntoa, jotta matkasta nauttisi. Jossakin matkakohteessa olisi mukava osallistua päiväretkille, mutta joskus vaatimuksena on peruskunto.
Kaikkien ei tarvitse juosta 40 km, vaan pohjimmiltaan hyvä kunto on hyvän terveyden ja toimintakyvyn säilyttämistä mahdollisimman pitkään. Kun liikkuu ja kuntoilee, fyysinen suorituskyky kehittyy, jolloin aikaisemmin raskaammilta tuntuvat asiat voivat onnistua helpommin. Helposti unohdamme, että olomme voisi olla todella hyvä ja energinen! Vähäenergisyyteen voi tottua, kuten liikkumattomuuteenkin.
Paino ja hyvä kunto eivät ole aina verrannollisia keskenään
Pelkkä hoikkuus ei tarkoita sitä, että olisit kunnossa. Myöskään ylipainoisuus ei tarkoita automaattisesti sitä, että on huonossa kunnossa. Molemmat sekä se normaalikokoinenkin voi kärsiä heikosta fyysisestä suorituskyvystä. Lihakset eivät saa kaipaamaansa aktivaatiota pelkällä istumisella ja niukka syöminen vähentää ruokavalion monipuolisuutta. Istuminen ja passiivinen elämäntapa on lisääntynyt koko ajan, ja ihmisen koosta riippumatta ruokapäiväkirjojen perusteella yleensä syödään liian vähän, mikä johtaa liikkeen vähentymiseen kun keholla ei ole polttoainetta tehdäkseen asioita.
Tietenkin vanhoista tavoista on hankala päästä eroon, ja lihasmassan saaminen voi tuntua pelottavalta, vaikka harvalla meistä lihakset alkavat kasvamaan pullataikinamaisesti ilman päivittäistä kovaa treeniä ja ”lisäaineita”. Lihas painaa enemmän kuin rasva, ja ajatella, tämäkin aiheuttaa murhetta ja estää vastusten nostamisen treenissä. Kun junnaat samoissa painoissa niin treenisi ei ole kehittävää. Puntarin lukeman tuijottaminen on turhaa, etenkin meillä naisilla, koska se voi hormonitoiminnan ansiosta heilahdella runsaasti.
Jos peruskunto on ihan kuralla niin miten pääsen alkuun?
Pienin askelin. Jos arjessasi ei ole aikaisemmin ollut perusliikuntaa edes kävelyn muodossa, niin aloita hyötyliikunnalla. Voitko kävellä tai pyöräillä töihin? Voitko käyttää portaita hissin sijaan? Kokeile lähteä 5 minuutin kävelylle, nyt heti! Älä anna aivojen houkutella sinua tekemään jotain muuta. Itseasiassa, alapa etsiä tilaisuuksia liikkua sen sijaan että etsisit tekosyitä jättää liikkumatta. Lisäämällä vähitellen askelia päivään saat kehitettyä peruskuntoa ja samalla omaa hyvinvointia.
Tervetuloa liikkumaan naisten salilla sellaisena kuin olet!
Terveisin Tanja, fysioterapeutti