Ateriarytmi
Toimiva ateriarytmi on sellainen, että aterioiden välit ovat 3-4 tuntia. Päivärytmi ei tietenkään ole samanlainen päivästä toiseen, mutta säännöllisestä syömisestä kannattaa huolehtia, jos haluaa pitää ruokavalion kunnossa. Ruokaa tulee saada riittävän usein, jotta lihaksilla on rakennusaineita jatkuvasti käytettävissä. Tällä vaikutat painonhallintaan ja taklaat herkutteluhimon. Säännöllinen ateriarytmi vaikuttaa
- verensokeriin
- vireystilaan
- palautumiseen
- kehittymiseen
Tasaisesti ravintoa pitkin päivää vs. napostelu
Verensokerin pysyessä tasaisena makean- ja suolaisen himo vähenevät, mielialan vaihtelut tasaantuvat ja lisääntynyt energisyys lisää kiinnostusta esim. liikuntaa kohtaan. Usein aterioita jätetään välistä perustellen, että energiansaanti jää silloin todennäköisemmin pienemmäksi kuin kulutus, jolloin painon pitäisi pudota. Kun ateriaväli venyy, verensokeritason muutokset aiheuttavat mielitekoja tai väsymystä, mitkä vaikuttavat valintoihin myöhemmin päivällä. Insuliini- ja leptiinipitoisuuksien vaihtelut viestittävät kehon energiatasapainon muutoksista, ja elimistö reagoi niihin säätelemällä syömistä palauttaakseen tasapainon.
Niukan aterioinnin jälkeen kiität itseäsi illalla suklaalevyllä tai napostelet joka välissä jotain pientä jolloin verensokeritasosi nousevat hetkellisesti ja lässähtävät sitten. Aterioiden pois jättäminen ei ole vaikuttava ratkaisu painonhallinnan tai -pudotuksen kannalta. Ateriaväli saattaa venähtää pitkäksi, kun välipala korvataan pelkällä kahvilla tai hedelmällä. Kahvi tai hedelmä pelkästään ei ole toimiva välipala. Jos syöt lounaan klo 12, kahvin/hedelmän klo 15 ja päivällisen klo 18, olet venyttänyt ateriaväliä kuuteen tuntiin.
Suunnittelemalla ruokailut etukäteen vältyt napostelulta
Ateriat tuovat päivään myös jäsennystä. Ateriat tulee myös syötyä, kun niille on varattu aikaa. Suunnittelemattomuus johtaa herkemmin siihen, että ruokailuja jää välistä. Tämä taas johtaa epätoivottuun herkutteluun, ”jääkaapin tyhjäksi syömiseen” kun energiavaje vaatii nopeaa, energiatiheää ravintoa. Aterioiden skippaaminen ja siitä seuraava napostelu voivat johtaa lihavuuteen, veren rasva-arvojen nousuun, insuliiniresistenssiin ja verenpaineen nousun. Eli juuri niihin päinvastaisiin tuloksiin kuin mitä yleensä toivotaan.
Saa syödä! Syö ateriarytmin mukaisesti, jolloin myös ateriakoot pysyvät maltillisina, ja huomaat saavasi energiaa ja jaksat arkea ja kuormitusta paremmin. Syö jotta pysyt terveenä!
Saa syödä! Syö ateriarytmin mukaisesti, jolloin myös ateriakoot pysyvät maltillisina, ja huomaat saavasi energiaa ja jaksat arkea ja kuormitusta paremmin. Syö jotta pysyt terveenä!
Helmikuisin terveisin,
Tanja Mikkonen-Karila, PhysioTrainer